Det är den allra första av de varma majdagarna, när jag kommer till Örserumsskolan. Barnen lastar säckar med skräp som de plockat runt skolan och kör iväg dem med skottkärran.
Det är Elise som har hand om skolans bibliotek och man har precis avslutat ett Idébiblioteksprojekt på skolan där man fokuserat på kritiskt textarbete Som avslutning på projektet åkte personalen i fredags till Malmö högskola för att lyssna på en föreläsning med Karin Jönsson.
På Ekhagsskolan är det snart dags för eleverna att ha glasskalas inför
helgen, men jag hinner kika in och träffa Lina i skolbiblioteket. Under tiden kommer sexorna in för att låna tillsammans med sin lärare. De har lite bråttom, men vi hinner pröva med en stor del av klassen att de för registrera var sin PIN-kod och använda självbetjäningen för att registrera sina lån på en dator som står i biblioteket. På den tänker sig Lina att man skulle kunna ha självbetjäningen tillgänglig hela tiden och enkelt kunna växla över till webb-katalogen när man vill söka efter en bok.
Stora förändringar är på gång på Ljungarumsskolans bibliotek. Här arbetar Marie och Azar med att organisera om hela biblioteket. Många böcker ligger staplade i väntan på att ordnas in i det nya, mer användarvänliga sätt som man vill ha för att biblioteket ska bli tillgängligt för eleverna.
Skönlitteraturen är ordnad efter genre så att barnen lätt kan hitta efter intresseområde. Ryggetiketter med en symbol för genren gör det enkelt att ställa tillbaka böcker på rätt hylla. För att visa en boks svårighetsgrad använder man en färgmarkering.
Hur man ska organisera facklitteraturen hänger fortfarande lite i luften, men här tänker Marie och Azar ta övriga lärare till hjälp. Hur hittar eleverna enklast till de fackböcker de behöver i skolan i respektive ämne?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar