av Harald Nortun
Amund och Amanda är tvillingar och väldigt lika varandra. En dag i början av sommarlovet sitter de på tåget mot Sørlandet, där de ska vara ett tag hos farmor och farfar. Hemma håller föräldrarna på att renovera huset och det är på grund av att Amanda hjälpte till och fick massor med färg i håret, som hon nu bara har en kort stubb på huvudet. Det gick inte att tvätta bort, så det var bara att raka av nästan allt håret.
På tåget får de idén att skoja lite med farmor och farfar, bara en stund. De byter kläder med varandra och Amund får lite parfym och en gnutta smink på sig. Farmor och farfar anar inget, men för dem själva blir det lite svårt att inte avslöja något genom saker som de gör och säger.
Det skulle bara vara en stund, men de hinner inte med att avslöja experimentet förrän de får besök av några barn i samma ålder från grannhuset. De vill ha Amund och Amanda med på en båtutflykt nästa dag och det ena leder till det andra och gör att tvillingarna behåller sina bytta identiteter under hela vistelsen på Sørlandet. Stefan söker mest kontakt med den av tvillingarna som är klädd som en kille och vill fiska och köra båt, medan Silje tyr sig till Amund, som ser ut som en tjej. Tillsammans med honom vill hon prata om killar, sminka sig och prova kläder.
Experimentet leder till en hel del insikter om hur vi förväntas bete oss som flickor, respektive pojkar och en hel massa komplikationer för tvillingarna. Det är Amund som berättar och han plågas mycket av dåligt samvete för att han lurar alla och särskilt Silje som nästan blivit hans bästa vän.
Den här boken skulle vara en utmärkt utgångspunkt på mellanstadiet för att fundera över och diskutera vilken betydelse könet har för vår identitet och för hur vi blir bemötta. Kanske är handlingen lite för lugn och vardaglig för att locka alla i en klass att läsa den, men den skulle absolut fungera i en grupp som vill prata om det de läser.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar