tisdag 7 juni 2016

London eye-mysteriet

av Siobhan Dowd

Ted och Kat bor i London och har fått besök av sin kusin Salim, som de inte träffat på flera år. Han ska bo hos dem några dagar tillsammans med sin mamma. De båda är på väg att flytta till New York för att bo där. Moster Gloria är entusiastisk och Salim hänger med, men är inte helt övertygad om att det där med att bo i New York är bättre än att vara kvar med vännerna i skolan i Manchester.

Under dagarna i London ska  kusinerna i alla fall umgås och se lite av London. En hel del av London får man se från det stora pariserhjulet London eye och de bestämmer sig för att börja med det.

När de står i den långa kön kommer en man fram till dem och erbjuder dem en gratisbiljett. Han har klaustrofobi, säger han och ger nu bort biljetten gratis. OK, säger Kat och Ted. De har ju redan åkt London eye och nu slipper de vänta i kön. Salim får åka ensam och de väntar nedanför. Klockan 11.32 vinkar han och stiger in i gondolen med 20 andra passagerare. Ted och Kat följer Salims gondol med blicken hela varvet och när den kommer ner 12.02 kommer 21 passagerare ut, men ingen av dem är Salim!

Nu följer några dagar av totalt kaos. Salim är borta och alla är förtvivlade. Vad har hänt? Har han drunknat i Themsen, rymt till Manchester, blivit kidnappad? Kat och Ted känner att de har ett särskilt ansvar för att ta reda på vad som hänt och hitta Salim. Ted har dessutom en hjärna som fungerar annorlunda och på en del sätt bättre än alla andras hjärnor och Kat är modig. Tillsammans tänker de ut ett antal olika teorier om vad som hänt och bearbetar dem en efter en.

London eyemysteriet är en spännande berättelse där man drivs framåt i läsningen av nyfikenheten på hur det ska gå. Man får dessutom lära känna ett syskonpar, som trots att de är olika och retar sig en hel del på varandra, kan samarbeta när det verkligen gäller. Ted har en autismspektrumstörning och vi får veta en del om vad han är särskilt bra på och vad som kan vara svårt. Att ljuga kan han egentligen inte, men nu blir han tvungen att ljuga ett par gånger för att han ska kunna komma ur huset och undersöka vad som hänt med Salim.

Romanen kan läsas av högstadie- och mellanstadieelever och av oss vuxna, som förutom en spännande berättelse får en inblick i hur det skulle kunna vara att vara ett barn med autismspektrumstörning, eftersom det är Ted som berättar.

Författaren Siobhan Dowd dog 2007. Hon hann skriva fem böcker - tre av dem gavs ut efter hennes död. Hon arbetade med läsfrämjande för barn och unga från "icke-läsande" miljöer och just innan hon dog startade hon en fond där inkomsterna från försäljningen av hennes böcker går till projekt som främjar läsning. The Sibhoan Dowd trust arbetar med att:
  • Take stories to children and young people without stories;
  • Bring the joy of reading and books to children and young people deprived of access to books and of the opportunity to read;

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar